Rickroll

Året er 2007, YouTube-videoen med Rick Ashleys hit fra 1987 Never Gonna Give You Up får en plutselig økning i antall views. En ikke så ubetydelig økning heller…

I dag har videoen ubeskjedne 32 898 390* views. Hva skjedde?

To be or not to be rickroll´d
Å rickrolle kan i dag sies å ha fått status som verb blant Internetts mange og difuse brukere. Forklaringen på hva som skjer er veldig enkel: har noen lurt deg til å se Rick Astleys video (eventuelt høre sangen) Never Gonna Gove You Up i en setting der du forventer noe annet, ja da har du blitt rickrolled.

Bakgrunn

Duckroll. Ukjent opphavsmann.

Rickrolling, som det meste annet, oppstod selvfølgelig på 4chan. Forløperen var duckroll – et resultat av at et ordfilter på diskusjonsforumet ble brukt til å endre ordet egg til duck. Med det ble ord som eggroll til duckroll, noe som videre førte til en tråd der linker som tilsynelatende skulle føre til relevante temaer heller tok deg til et bilde av en and på hjul. Duckroll kan sees som forløperen til alle typer rolls, der rickroll er en av dem.

I følge knowyourmeme.com kan den første rickrollen dateres til mai 2007 da en hemmelig trailer til spillet GTA4 liksom skulle være lekket, og en bruker på 4chan publiserte en lenke til den. Istedenfor traileren kom, som du sikkert har gjettet, Rick Astleys Never Gonna Give You Up. Herfra spredte memet seg slik ting ofte gjør på Internett, og har du enda ikke blitt rickrolled er du enten ikke på Internett, eller har alt for seriøse venner og bekjente.

Hvorfor er dette morsomt?
Som med de fleste Internett memer ligger gleden i å overraske, skremme eller sjokkere mottaker. Her finnes det utallige mer eller mindre stuerene eksempler, men man kan vel si at rickrolling går inn i kategorien overraskelse. Ikke ulikt zoombiefjeset som i utallige tilsynelatende fredfulle filmklipp skriker
 mot deg så du ikke klarer å unngå å skvette.

Skal man forklare hvorfor dette er morsomt må man kanskje dykke ned i menneskelig psykologi, noe vi ikke har tenkt å begi oss ut på her, men forholdsvis kjente begreper som skadefryd og the element of surprise.

Hvorfor akkurat Rick Astley?
Og hvorfor akkurat Never Gonna Give You Up?
Videoen er full av middelmådige dansetrinn, samt en sang som til tross for topplassering på flere billboards på slutten av 1980-tallet er relativt utdatert i dag. Hvorfor akkurat denne videoen ble valgt er ikke godt å si, men knowyourmeme.com har en teori om det rett og slett er fordi videoen er lame (teit), og at du mest sansynlig blir mer lame av å se den og at den derfor rett og slett bare er awesome (Internett-slang for alt som er kult).
 “People extended the awesomeness” (knowyourmeme.com)

Rickroll i dag
Ettersom memet ble påtvunget en såpass stor mengde mennesker sier det seg selv at det er begrenset hvor lenge dette kunne sies å være et nytt og trendy fenomen. Rickroll har med det gått inn i historien som et Oldmeme – et uttrykk som beskriver et meme som har utspilt sin rolle som morsom, eventuelt blitt så oppbrukt at det bare blir teit.


Rick Astley med “Never Gonna Give You Up” på RCA Records, 27. july 1987.

* Hentet 30.04.11 13:32

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: