Memer

Et “meme” er et fenomen som brer seg raskt over store deler av internett. Et “meme” (løst oversatt fra engelsk wikipedia) fungerer som en enhet som bærer kulturelle idéer, symboler eller praksiser som kan overføres fra et sinn til et annet via skriving, tale, gester, ritualer eller andre etterlignbare fenomener.

Selve ordet meme bygger på ordet gen (engelsk: gene) og memory, og ble gjort kjent av den britiske evolusjonsbiologen Richard Dawkins i boken The Selfish Gene som kom ut i 1976.

Betegnelsen internett-meme brukes om ting, enten det være seg bilder, linker, videoer, ord og fraser eller lignende, som spres over internett.

Ida Jackson beskriver memer på følgende måte i boken sin ’Sosiale Medier – hvordan ta over verden uten å gå ut av huset?’: ”Et meme (uttales miim på engelsk, de fleste nordmenn sier “meme” rett ut selv om Språkrådet mener det heter “mem”), er en ide som sprer seg i kulturen og utvikler seg etter de samme prinsippene som det biologiske opphavet. En selvmordssekt vil for eksempel være et svært kortlevd meme fordi tilhengerne må dø for at de skal leve ut idéen. Et morsomt uttrykk vil derimot kunne ha svært lang levetid og spre seg svært fort.”

Like typisk for memer som at de sprer seg som ild i tørt gress, er det faktum at de ofte blir imitert og parodiert.

Et av de mest kjente meme’ene er lolcats, der morsomme bilder av katter blir supplert med enda mer morsomme kommentarer, skrevet i lolspeak, et gramatisk ukorrekt språk oppfunnet og omfavnet av nerder. Websiden http://icanhascheezburger.com/ er full av eksempler på lolcats.

Et annet meme er Chuck Norris facts, satiriske fakta som spiller på Chuck Norris sin noe overdrevne tøffe oppførsel og maskulinitet, og fremstiller Norris en slags supermann med uante krefter og uslåelig raffinement. Et eksempel på en Chuck Norris fact går som følgende: ”Når Chuck Norris tar armhevninger presser han ikke seg selv opp fra bakken, han presser hele jordkloden ned.”

Et nytt meme sprang ut fra Chuck Norris factsene, nemlig Lars Monsen facts, eksempelvis ” Døden hadde en gang en nær Lars Monsen-opplevelse”.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: